Tarikan yang ada di Underwater World Langkawi

Underwater World Langkawi

Underwater World Langkawi (UWL) ialah salah satu akuarium marin dan air tawar terbesar di Asia Tenggara. Sejak mula beroperasi pada 26 Ogos 1995, ia telah menjadi salah satu destinasi pelancongan yang wajib dikunjungi di Langkawi dan telah menarik sebilangan besar pelancong asing mahupun tempatan.

Konsep dan tema Underwater World Langkawi menjurus kepada Ilmu, Pendidikan dan Hiburan. Ia dibina untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan memulihara bentuk hidupan akuatik kita yang berharga, sekali gus mewujudkan pemahaman tentang ikatan yang mendalam dan tidak dapat dipisahkan antara manusia dan alam semula jadi.
Unik kepada Underwater World Langkawi ialah terowong berjalan kaki gergasi sepanjang 15 meter yang terdiri daripada 500,000 liter air laut yang menempatkan banyak ikan besar dan hidupan laut.

Oceanarium seluas 34,701 kaki persegi terletak bersebelahan dengan pusat membeli-belah dan Neptune Café. Oleh itu, pengunjung disediakan dengan pakej membeli-belah sehenti, makan dan hiburan, yang kesemuanya boleh didapati dalam satu kawasan.

Sebuah bangunan baharu (dengan keluasan binaan 60,000 kaki persegi) yang memaparkan Ekosistem Hutan Hujan Tropika, Sederhana dan Sub-Antartika, dan teater info dengan kapasiti 200 tempat duduk akan dibuka kepada orang ramai pada awal tahun 2005. Ekosistem Sub-Antartika Paparan termasuk “penguinarium” yang menakjubkan dengan terowong bawah air untuk pengunjung melihat penguin berenang.

Anugerah yang diterima:-
Akuaria Terbesar di Malaysia, Penguin Rockhopper Pembiakan Pertama dalam Kurungan & Perkahwinan Pertama dalam Tangki Penguin Oleh Malaysia Book of Records

Antara tarikan yang mesti anda kunjungi sewaktu ke sini ialah:

Tarikan di Underwater World Langkawi

Preview Tank

Tarikan yang ada di Underwater World Langkawi
Arapaima, ikan Jurassic, ialah ikan air tawar terbesar di dunia dan boleh membesar sehingga lebih daripada lapan kaki. Turut dipamerkan ialah “Ikan Tapah” dan Ikan Pari Air Tawar.

River Ecosystem

Tarikan di Underwater World Langkawi
Bahagian ini terdiri daripada tiga tangki penghubung dengan konsep aliran sungai dan memaparkan banyak spesies ikan air tawar dari Asia Tenggara, Amazon, Afrika, Amerika Utara dan Australia. Ikan yang dipamerkan ialah Tropical Garfish, Albino Patin, Bala Shark dan Redtailed Catfish.

Dalam bahagian ini, satu siri tangki yang direka khas menempatkan reptilia unik seperti Leopard Gecko, Chinese Water Dragon, Indonesian Blue Tongued Skink, African Fat Tailed Gecko dan pelbagai jenis ular kecil.

Tropical Rainforest

Underwater World Langkawi

Kandang burung berjalan kaki yang besar ini akan memberi pengunjung pengalaman berada di tengah-tengah persekitaran Hutan Hujan Tropika. Flamingo yang elegan, Ruddy Shelduck yang suka bermain dan Pheasant yang bangga akan menyambut pengunjung apabila mereka memasuki bahagian tersebut. Cari burung penerbangan kami seperti Cockatoo, Doves dan Macaws yang berkibar bebas di bahagian ini. Turut dipamerkan, terdapat Knifefish, Giant Gouramy, Arowana, dan Marmoset berbulu comel.

Temperate Section

Menampilkan South American Fur Seal dan African Penguin yang suka bermain. Berjalan melalui Terowong 8 meter akan membolehkan pelawat melihat Penguin Afrika berenang di sekitar dalam persekitaran sedekat mungkin dengan habitat semula jadi mereka.

Sub-Antarctic Section


Tarikan bintang UWL, Rockhopper Penguin, menanti pengunjung di bahagian ini. Mereka mendapat nama mereka dari tingkah laku mereka melompat dari batu ke batu. Penguin ini, juga dikenali sebagai “rockies”, adalah penguin jambul yang paling kecil.

Hexagonal Tank


Bahagian ini terdiri daripada Tangki Heksagon (Bertemakan “Kapal Tenggelam”). Antara ikan dalam Tangki Heksagon 70,000 liter ialah Jerung Petua Hitam dan Jerung Petua Putih.

Tunnel Tank


Terokai laut dalam di sepanjang terowong sepanjang 15 meter, di mana anda akan mengalami dikelilingi
Ikan Pari Gergasi, Giant Trevally, Kerapu Gergasi, Olive Ridley Turtle dan ikan persekolahan yang lain.

Koi Pond


Koi Koi terletak dalam pemandangan tropika luaran yang subur dan meriah dengan bunyi percikan air terjun yang mengalir. The Japanese Carps bersama Sultan Fish, Cichlids terdapat di sini.

Invertebrate Section


Haiwan laut yang luar biasa dan pelik yang berasal dari Asia Tenggara seperti Japanese Mitten Lobster, Knight Goby, Snowflake Moray Eel, Blue Devil Damsels, Green Carpet Anemone, Mudskippers dan pelbagai lagi spesies menarik dipamerkan di sini.

Coral Reef Section


Taman karang bawah air dengan ledakan warna yang menarik ini adalah sebahagian daripada khazanah hidup ekosistem laut yang halus. Ikan Badut, Damsels, Wrasse dan karang lain memberikan pengunjung gambaran sekilas tentang hubungan simbiotik yang wujud di kalangan penduduk terumbu karang.

Venomous & Poisonous Section


Walaupun kelihatan tenang dan menarik, Belut Moray dan Lionfish ini memegang senjata maut dengan menyamar dengan gigi tajam jarum dan sirip berduri mereka.

Tarikan lain termasuk Bahagian Ikan Air Tawar, Pameran Kerang, Kolam Koi, Bahagian Reptilia dan Bahagian Terumbu Karang.

Entrance Fees

Adults: RM50 / RM40 (with MyKad)
Children (3-12 years old): RM40 / RM30 (with MyKad)

Kalau nak murah boleh beli di shopee

Tiket Underwater World Langkawi di Shopee

Baca juga: 7 Tempat Shopping Di Langkawi Yang Menjadi Pilihan