Apabila kalian travel ke luar negara, pastikan pergi klinik atau farmasi untuk beli ubat-ubat ini. Lain negara lain prosesnya. Ada yang tak jual ubat di klinik, hanya dapat konsultansi, kemudian diberi preskripsi baru beli di farmasi, dan harganya agak mahal.

Termasuk kalau menunaikan umrah, inilah ubat-ubat yang saya sering bawa.

Ianya memudahkan kalian dan paling kurang kalian ada kit mudah untuk sentiasa sihat dalam perjalanan.

Tengok cuaca tempat tersebut, dan suasananya. Ia semua beri kesan kepada kesihatan kita.

Sekiranya memang dah ada sakit macam kencing manis, jantung dan sebagainya, yang itu memang wajib bawa dan ikut kata doktor untuk jaga diri di tempat orang ya.

1. Panadol

Panadol. Biasanya saya beli 1 papan atau lebih. Mana tahu ada kawan lain memerlukan.

2. Charcoal

Charcoal. Yang ini sekiranya kena cirit-birit, ia akan bantu legakan dan percepatkan najis supaya tak lagi cair.

3. Ubat Kahak

Ubat kahak. Kalau pergi ke negara yang banyak debu, cepat batuk. Jadi ubat kahak ni penting.

4. Ubat Loya / Muntah

Ini ubat loya / muntah. Kadang-kadang kita mabuk semasa perjalanan dan kerap nak muntah. Jadi ini membantu.

5. Oral Rehydration

Ini pula oral rehydration. Kalau dah duk muntah dan cirit birit, kita akan kekurangan air dalam badan. Ini akan membantu. Bawa dalam 4-5 sachet okey.

6. Ubat Alahan / Selsema

Ubat alahan / selsema. Penting woih.

7. Vitamin C

Vitamin C. Ha ini saya memang ambil setiap pagi. Letak dalam air, minum. Kasi immune booster!

8. Lomotil

Ini pula lomotil, ubat cirit birit.

9. Gaviscon

Ini untuk manusia gastrik seperti saya. Ianya sangat membantu kalau-kalau terlambat makan dan sebagainya. Bawalah sekotak.

10. Hansaplast

Dan terakhir sekali, bawa juga hansaplast. Mana tahu ada luka kecil dan sebagainya, bolehlah terus tampal.

Jangan lupa booking penginapan anda di Airbnb bagi mendapatkan harga terbaik. Terdapat pelbagai pilihan homestay disitu.

Jangan lupa like page kami Destinasi Percutian dan Follow instagram kami Destinasi Percutian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
100,000 orang pembaca destinasipercutian.com telah mendaftar AirBNB dan mendapat penjimatan
Klik SINI