12 Senarai Tempat Menarik di Johor

Johor, negeri selatan Malaysia, bukan sahaja terkenal dengan industri pembuatan, tetapi juga dikenali sebagai destinasi pelancongan yang menarik.

Klik sini untuk Tempahan Hotel di Johor

Dengan kepelbagaian budaya, warisan sejarah yang kaya, dan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, Johor menawarkan pelbagai tarikan untuk pelancong dari dalam dan luar negara.

Dalam artikel ini, kami akan membawa anda melalui senarai tempat menarik di Johor yang patut dilawati semasa lawatan anda ke negeri ini. Dari taman tema yang mengasyikkan hingga keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, Johor menawarkan pengalaman pelancongan yang tidak akan dilupakan untuk semua jenis pelancong.

Tempat Menarik di Johor

Dalam artikel ini, kami akan membawa anda melalui senarai tempat menarik di Johor yang menjanjikan pengalaman yang unik dan berbeza. Sama ada anda seorang pencinta alam semula jadi, penggemar sejarah, atau pencari keseronokan, terdapat sesuatu untuk semua orang di negeri ini. Antaranya ialah

Skyscape Komtar Jbcc, JB

Menara Skyscape Komtar JBCC, yang terletak di Johor Bahru, merupakan salah satu mercu tanda yang menonjol di lanskap bandar ini. Menara yang menjulang tinggi ini menawarkan pemandangan yang memukau ke arah Selat Tebrau dan Singapura. Dengan ketinggian yang mencapai 262 meter, ia merupakan salah satu mercu tanda paling tinggi di Wilayah Johor.

tempat menarik di johor Skyscape Komtar Jbcc, JB

Dikenali dengan keunikan arsitektur dan fasilitas rekreasi yang bersepadu, termasuk platform pemerhatian di tingkat teratas dan pusat membeli-belah yang moden, menara ini adalah destinasi wajib bagi pengunjung yang ingin menikmati pemandangan bandar yang menakjubkan dan pengalaman yang tidak terlupakan di Johor Bahru.

Legoland Malaysia

Legoland Malaysia adalah destinasi tumpuan utama di Malaysia yang menawarkan pengalaman yang unik kepada pelancong dari dalam dan luar negara. Terletak di Iskandar Puteri, Johor, taman tema ini menyediakan pelbagai tarikan untuk semua peringkat umur, termasuk atraksi- atraksi mengasyikkan seperti roller coaster, kawasan tembak, dan persembahan animasi yang menarik.

tempat menarik di johor legoland

Selain daripada itu, Legoland juga menampilkan replika-replika yang menakjubkan yang dibina daripada batu bata Lego, menarik pengunjung untuk menyaksikan keunikan karya seni ini. Dengan gabungan antara keseronokan dan kreativiti, Legoland Malaysia adalah tempat yang sesuai untuk keluarga dan rakan-rakan untuk meraikan dunia imaginasi Lego dalam suasana yang penuh keseronokan.

Jadi tidak salah mengatakan bahawa Legoland merupakan salah satu tempat menarik di Jogor dan anda dah boleh survey harga tiket Legoland jika berniat untuk ke sini.

Xtreme Park, Sunway Iskandar

Xtreme Park, terletak di Sunway Iskandar, Johor, adalah destinasi yang menyediakan pelbagai aktiviti lasak untuk pengunjung yang mencari pengalaman bersemangat dan mendebarkan.

Xtreme Park, Sunway Iskandar

Untuk penggemar aktiviti lasak, anda boleh mencuba pelbagai aktiviti seperti ATV, panjat tebing seperti Spider-Man, flying fox, dan banyak lagi di sini.

Bagi mereka yang tidak begitu gemar dengan sukan lasak atau ingin berehat dari panas matahari, terdapat juga pelbagai kemudahan di sini untuk bersantai dan menikmati suasana santai.

Savanna Hill Resort di Ulu Tiram

Kau orang cari tempat nak bawa anak-anak mandi manda cuti sekolah ni? Apa kata bawa anak-anak ke Savanna Hill Resort di Ulu Tiram ni.

Savanna Hill Resort di Ulu Tiram

Tak perlu menginap di sini pun kau orang boleh mandi manda di kolam mereka! Dahlah kolamnya besar, ada gelongsor besar pulak tu! Memang seronoklah anak-anak nanti. Silap-silap, mak bapaknya pulak yang lagi teruja nak main.

Kat sini makanan dari luar tak dibenarkan masuk tau guys. Tapi kau orang jangan risau. Kalau lapar, boleh makan di Kopitiam Dapur Arang yang ada di Savannah Hill Resort ni.

Harga tiket:
KANAK-KANAK
Isnin-Khamis : RM5/Pax
Jumaat-Ahad : RM10/Pax

DEWASA
Isnin-Khamis : RM10/Pax
Jumaat-Ahad : RM15/Pax
3 tahun & kebawah adalah percuma

Lokasi: 1516, Jalan Nasiman, Batu 18, Kampung Sungai Tiram, 81800 Ulu Tiram, Johor

Waktu Operasi
Jumaat – Ahad : 7 pagi – 12 malam
Isnin – Khamis : 7 pagi – 10 malam

Game On, Toppen Mall, Tebrau

Guys! Game On Themepark Toppen Shopping Centre adalah indoor playground yang kau orang paling patut pergi. Dekat sini macam one-stop centre untuk menikmati segala keseronokan.

Game On, Toppen Mall, Tebrau

Untuk yang minat aktiviti lasak dan penuh adrenaline, dekat sini ada Ninja challenge, Flying Fox, dan Trampoline Jump. Memang sesuai lah untuk anak-anak yang tak kenal erti penat. Nak lagi mencabar, boleh cuba Sticky Wall dan Dodge Dash Mario. Nampak macam senang main dia. Tapi sebenarnya tak guys.

Agak-agak dah penat melasak, boleh juga membuat sesi lontaran suara pula sebab dalam ni ada karaoke juga guys! Tapi kau orang boleh guna untuk 30 minit je. Jangan tapau sorang. Admin tahu orang Johor ramai yang suka menyanyi. Sedap ke tak sedap belakang kira.

Dah main-main mesti lapar kan? Jangan risau, dalam ni ada kafe. Boleh isi perut tanpa perlu keluar dari tempat ni. Harga tiket masuk pada Admin memang berbaloi sebab kau orang akan dapat 5 token percuma untuk main Arcade dia.

Sri Mekar Campsite

Ini baru betul port healing guys! Mana kaki-kaki camping tu, kau orang kena masukkan tempat ni dalam list campsite untuk kau orang cuba.

Sri Mekar Campsite

Tengoklah tapaknya luas, bersih, view pun perghhh memang cun habis. Kemudahan kat sini pun lengkap guys. Ada tandas, tempat mandi, surau dan ada juga pondok-pondok yang boleh kau orang sewa.

Harga sewa tapaknya serendah RM30 untuk 1 malam. Murahkan? Kalau nak view depan laut betul, harga sewa tapaknya RM40. Tapi kau orang kena sediakan peg khemah yang bersesuaian tau sebab kat sini bila angin dia datang, mental yang kuat sahaja tidak mencukupi.

Tak nak camping? Jangan risau, nak picnic sahaja pun boleh. Untuk maklumat lanjut, kau orang boleh contact owner campsite ni.

Selamat ber’healing’.

Taman Negara Tg Piai, Johor

Senarai tempat menarik di Johor kalini ke Taman Negara Johor, Tanjung Piai Pontian. Tanjung Piai telah di wartakan sebagai Penghujung Selatan Benua Asia.

Taman Negara Tg Piai, Johor

Tempat ini sesuai dikunjungi oleh semua peringkat usia. Tiket masuk RM5 untuk dewasa. Laluan kayu yang selesa di sediakan untuk pengunjung menghayati keindahan hutan paya bakau ini. Bagi pencinta alam tempat ini sesuai untuk Anda.

Dari platform Arca Globe, boleh nampak Singapura yang dipisahkan oleh Selat Johor. Jeti Tg Piai betul2 terletak di sempadan 3 negara iaitu Malaysia, Singapura dan Indonesia. Selesai tour, Anda boleh beli sijil dikaunter pintu keluar sebagai kenangan Anda telah sampai di Penghujung Benua Asia.

Air terjun dan Gunung Ledang, Tangkak

Gunung Ledang (juga dikenali sebagai Mount Ophir) merupakan sebuah gunung yang terdapat di Daerah Tangkak, Johor, Malaysia, berhampiran dengan titik pertemuan sempadan dengan negeri-negeri Melaka dan Negeri Sembilan.

View Gunung Ledang tu mmg win! Air jernih sampai nampak lantai dasar tasik.

Memancing pun dibenarkan, belakang tasik sana sikit. Jadi, tempat berenang dan mancing lain-lain lah. Tidak ada isu nak tersangkut mata kail dengan kanak-kanak yang ingin bermain air.

Kompleks Kraf Johor

Kunjungan ke Negeri Johor tidak sempurna jika tidak melawat Komplek Kraf Johor yang sememangnya tempat menarik lagi unik. Ia menjadi platform promosi fizikal terbaik kepada para pengunjung samaada pelancong domestik atau pelancong antarabangsa bagi mendapatkan produk kraf yang berkualiti dan mempunyai nilai estetika yang tinggi.

Kompleks Kraf Johor

Ada gerai pembuatan tanjak yang diperbuat daripada kain songket, gubahan bunga, gerai gubahan pengantin dan gerai kraf tangan daripada buloh,rotan,tempurung,lidi,kayu,mengkuang, gerai perbuatan dan memperbaiki alat-alat musik tradisi dan batik.

Selain itu, disini juga ada menjual pelbagai hasil kraftangan tempatan bagi membolehkan pengunjung membawa pulang.

Sanrio Hello Kitty Town

Sanrio Hello Kitty Town, terletak di Puteri Harbour, Johor Bahru, adalah destinasi yang menarik untuk keluarga dan penggemar Hello Kitty. Di sini, pengunjung dapat menyertai pelbagai aktiviti menarik yang berdasarkan watak-watak popular Sanrio, termasuk permainan, pertunjukan, dan persembahan.

Sanrio Hello Kitty Town

Dengan suasana yang riang dan berwarna-warni, Sanrio Hello Kitty Town menawarkan pengalaman yang menghiburkan untuk kanak-kanak dan dewasa yang sama-sama menggemari kucing berusia lima tahun ini.

Kolam Air Panas Sungai Gersik

Antara tarikan lain tempat menarik di Johor ialah Kolam Air Panas Sungai Gersik yang terletak dekat dengan Pekan Parit Jawa, merupakan sebuah kolam air panas semula jadi dan antara tempat menarik di Muar. Kolam ini bersuhu antara 50-70 darjah Celsius dan dipercayai bagus untuk kesihatan para pengunjungnya.

Tempat Menarik di Muar - Kolam Air Panas Sungai Gersik

Terletak di antara Parit Jawa dan Batu Pahat, kolam air panas semula jadi ini uruskan dengan rapi menjadikannya sentiasa dikunjungi pelancong. Walaupun percuma, persekitaran di kolam air panas ini bersih yang dijaga dengan rapi. Kemudahan awam yang tersedia di sini menjadikan kolam ini kawasan yang padat dan penuh dengan orang ramai terutama pada hujung minggu dan musim cuti sekolah.

Tempat ini memanglah sesuai untuk dikunjungi oleh sekeluarga pada hujung minggu kerana juga telah dilengkapi dengan pondok rehat taman permainan kanak-kanak dan juga gerai makanan.

Laman Mahkota Istana Bukit Serene

Laman Mahkota Istana Bukit Serene, terletak di Johor Bahru, adalah kawasan rekreasi yang luas dan cantik yang terletak di sekitar istana rasmi Sultan Johor. Dikelilingi oleh landskap yang indah, taman ini merupakan tempat yang sempurna untuk berjalan-jalan santai, beriadah bersama keluarga, atau sekadar menikmati udara segar sambil menikmati pemandangan istana yang megah.

Dengan reka bentuk landskap yang menarik dan flora yang pelbagai, Laman Mahkota Istana Bukit Serene adalah destinasi yang popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong untuk berehat dan bersantai.