Senarai Aktiviti dan Kemudahan Yang Disediakan di Gunung Lang

Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh adalah destinasi alam yang memikat hati di negeri Perak, Malaysia. Merupakan antara salah satu tempat menarik di Perak yang anda mesti pergi.

Gunung Lang terletak hanya beberapa kilometer dari pusat bandaraya Ipoh, Gunung Lang menawarkan ketenangan alam yang menyejukkan jiwa serta pelbagai aktiviti rekreasi yang memuaskan pengunjung dari pelbagai peringkat umur.

Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh

Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh

Cantik, tenang memang ngam untuk beriadah, boleh naik bot ronda-ronda tasik, kayak transparent pun ada dekat Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh ini. Dapat pengalaman baru lagi.

Lokasi Gunung Lang

Alamat: Gunung Lang Recreational Park, Ipoh, Perak
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/tLVFefqZzGfRWRey7

Keindahan Alam yang Mempesona

flora Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh

Dikelilingi oleh hutan hijau yang subur dan dikelilingi oleh batu kapur yang menakjubkan, Gunung Lang menawarkan pemandangan alam yang memukau. Pengunjung dapat menikmati keindahan tasik buatan yang tenang, yang merupakan rumah kepada pelbagai spesies flora dan fauna yang unik.

Aktiviti Luar di Gunung Lang

bot gunung lang

Untuk para pecinta alam dan pengembara, Taman Rekreasi Gunung Lang menawarkan pelbagai aktiviti luar yang mengasyikkan. Pengunjung boleh menikmati berjalan santai di trek alam yang mengelilingi tasik, atau menyewa kayak untuk menelusuri air yang tenang sambil menikmati pemandangan sekeliling.

Taman Rekreasi untuk Semua

Bagi keluarga yang mencari hiburan, Taman Rekreasi Gunung Lang menyediakan pelbagai kemudahan yang menyeronokkan. Terdapat taman permainan kanak-kanak, tempat piknik yang nyaman, dan kawasan rehat yang luas untuk bersantai sambil menikmati udara segar.

Pendidikan dan Pemuliharaan Alam

Selain itu, Gunung Lang juga berperanan dalam pendidikan alam dan pemuliharaan. Terdapat pusat pengunjung yang menawarkan maklumat tentang kepelbagaian alam sekitar dan usaha pemuliharaan yang sedang dilakukan untuk melestarikan kawasan ini.

Senarai Aktiviti Yang Ada

aktiviti Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh
 1. Berjalan di Trek Alam: Menjelajahi trek alam yang mengelilingi kawasan tasik dan hutan Gunung Lang sambil menikmati keindahan alam semula jadi.
 2. Menyewa Kayak atau Bot: Menyewa kayak atau bot untuk menelusuri tasik buatan yang tenang dan menikmati pemandangan alam dari atas air.
 3. Beriadah di Taman Rekreasi: Menikmati kemudahan taman rekreasi seperti taman permainan kanak-kanak, kawasan piknik, dan tempat rehat untuk bersantai.
 4. Mengamati Flora dan Fauna: Melihat pelbagai spesies flora dan fauna tempatan yang hidup di sekitar Gunung Lang, termasuk burung, rama-rama, dan tumbuhan unik.
 5. Melawat Pusat Pendidikan Alam: Memperoleh maklumat tentang kepelbagaian alam sekitar dan usaha pemuliharaan yang dilakukan untuk melestarikan kawasan ini.
 6. Berbasikal: Menyewa basikal dan menikmati pemandangan indah sambil menjelajahi kawasan sekitar Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh.
 7. Piknik: Menyediakan makanan dan menikmati sesi piknik bersama keluarga atau rakan-rakan di kawasan yang dilengkapi dengan meja dan tempat duduk.
 8. Aktiviti Fotografi: Mengambil gambar-gambar indah alam semula jadi, fauna, dan flora sebagai kenangan yang tak terlupakan.
 9. Mengadakan Acara Kumpulan: Mengadakan acara kumpulan seperti perkhemahan, aktiviti pembinaan pasukan, atau sesi santai bersama untuk mempererat hubungan sosial.
 10. Membeli Oleh-Oleh: Membeli oleh-oleh atau cenderamata tempatan dari penjual yang berada di kawasan sekitar Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh sebagai kenangan atau hadiah untuk keluarga dan rakan-rakan.
 11. Petting Zoo: Dengan adanya petting zoo ini, secara tidak langsung kanak-kanak dapat mengenal pelbagai jenis haiwan. Haiwan peliharaan dan haiwan liar. Selain itu, dapat mengeratkan hubungan silaturahim di kalangan Ibu bapa, murid dan guru yang mengadakan lawatan kesini.

Kemudahan Yang Disediakan

Berikut merupakan kemudahan yang ada di Gunung Lang untuk para pengunjung yang datang ke sana.

 • Taman permainan kanak-kanak
 • Tempat rehat
 • Gerai minuman
 • Surau
 • Tandas

Waktu Operasi Gunung Lang

AktivitiWaktu Operasi
Gunung LangMonday – Sunday: 8.30 am – 6.00 pm
BotMonday – Thursday: 8.30 am to 5 pm
Friday: 8.30 am to 12 pm / 3 pm to 5 pm
Saturday, Sunday and public holiday: 8.30 am to 5 pm
Petting ZooMonday – Sunday: 10 am to 6 pm

Harga Tiket Gunung Lang

Berikut merupakan harga tiket yang dikenakan kepada pengunjung yang datang samada untuk menikmati pemandangan, menaiki bot atau ke petting zoo.

AktivitiHarga Tiket
Gunung LangPercuma
BotDewasa: RM3
Kanak-kanak 3-12: RM1.50
Atas 55 Tahun: RM1.50
Petting ZooDewasa RM6
Kanak-kanak bawah 2 tahun: Percuma
Bukan Warganegara: RM10

Sekiranya anda mencari penginapan di Ipoh boleh baca hotel terbaik di Ipoh.

Kalau nak mencari homestay private pool di Ipoh pun okey juga untuk keluarga.

Jangan lupa pergi ke Tasik cermin kalau ke Ipoh tau.