Macam Mana Nak Booking Homestay Melalui Airbnb

Mula-mula anda kena akaun dengan Airbnb. Anda boleh klik sini kalau masih belum ada akaun: Buat akaun Airbnb

Anda masukkan semua detail mengenai anda di aplikasi tersebut. Kemudian sila ke bahagian explore seperti gambar di bawah dan mula melakukan pencarian homestay mengikut tarikh yang anda mahu beserta jumlah tetamu.

 

tag
Snapshot bahagian explore dalam apps airbnb

Bila anda sudah jumpa homestay yang anda mahukan, sila klik homestay tersebut dan baca semua termasuk review dari pelanggan sebelumnya mengenai homestay tersebut.

Klik check availability untuk mengetahu berapa jumlah bayaran yang dikenakan. Ada homestay yang harga dia berbeza kerana cuti umum dan sebagainya.

Bila anda puas hati mengenai tarikh dan review serta maklumat mengenai homestay tersebut, klik request to book untuk mengetahui berapa jumlah anda kena bayar. Harga yang dipamerkan biasa termasuk service fee. Kadang-kadang ada tuan rumah mengenakan bayaran cleaning fee.

Apapun anda pilih mana yang berkenan dan sesuai dengan anda. Apabila anda tekan request to book, tuan rumah akan confirmkan tarikh tersebut samada ok atau tidak. Jika ok, tuan rumah akan menerima tempahan anda pada tarikh yang anda tempah.

Masukkan detail kad debit atau kredit kerana pihak Airbnb akan menolak terus dari akaun anda apabila anda melakukan tempahan. So far tempahan melalui AirBnb amat menjimatkan kerana terdapat pelbagai tawaran yang disediakan oleh tuan rumah yang menawarkan tempahan melalui aplikasi tersebut.

Dan yang paling best anda akan dapat diskaun sebanyak RM120 jika membuat tempahan melebihi RM290. Maknanya kalau anda booking sebanyak RM290 so, akan tolak RM120 jadi total anda akan kena bayar adalah RM170 sahaja. So apalagi, daftar sekarang akaun airbnb di sini: Buat akaun Airbnb

Jangan lupa booking penginapan anda di Airbnb bagi mendapatkan harga terbaik. Terdapat pelbagai pilihan homestay disitu.Jangan lupa like page kami Destinasi Percutian dan Follow instagram kami Destinasi Percutian

1 thought on “Macam Mana Nak Booking Homestay Melalui Airbnb”

Leave a Comment